Zobacz

Hydrolizat Białka Roślinnego

Czym są hydrolizaty białkowe ?

Hydrolizowane białko roślinne to składniki żywności otrzymywane ze skoncentrowanego i odtłuszczonego białka otrzymywanego z kukurydzy, słonecznika, ryżu, soi, pszenicy bądź rzepaku.

Białko roślinne było hydrolizowane już od II w. n. e. w Chinach przy użyciu enzymów pochodzących z pleśni Aspergillus oryzae lub Aspergillus sojae. W skali przemysłowej natomiast, po raz pierwszy hydrolizy kwasowej dokonał Julius Maggi w 1886 roku. Aby sprostać nowym wymaganiom technologicznym i zdrowotnym, jego metoda była unowocześniana przez lata, nie zmieniając jednak zasadniczej koncepcji hydrolizy.

Jako największy europejski producent hydrolizatów roślinnych, w zależności od potrzeb, możemy zaoferować formę płynną hydrolizatu, pastę oraz proszek w różnych konfiguracjach smakowo- surowcowych i o różnej barwie.

Hydrolizaty białka mają bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, gdzie pełnią rolę:

substancji nadającej odpowiedni smak koncentratom obiadowym, produktom przemysłu mięsnego oraz przyprawom
substancji nadającej odpowiedni zapach po obróbce termicznej.

Produkty HVP

W celu zoptymalizowania smaku do określonych zastosowań, posiadamy hydrolizaty alergenne, bezalergenne oraz mieszanki, a przykładowe formy produktów to:

proszkowy hydrolizat sojowy jasny i ciemny (hydrolizat alergenny)
proszkowy hydrolizat kukurydziany jasny i ciemny (bez alergenów)
proszkowy hydrolizat rzepakowy jasny i ciemny (bez alergenów)
proszkowy hydrolizat słonecznikowy jasny i ciemny (bez alergenów)
proszkowy hydrolizat pszenny jasny i ciemny (bez alergenów)
 hydrolizat ryżowo-kukurydziany (bez alergenów)
  hydrolizat rzepakowo-kukurydziany (bez alergenów) tzw.     granulki rosołowe (gekochte brue)
hydrolizat sojowy w postaci pasty
 hydrolizat sojowy w postaci płynu oraz płynne mieszanki hydrolizatów

HVP KUKURYDZIANE (DARK & LIGHT)

Odznacza się najbardziej łagodną nutą smakową i z tego powodu najlepiej nadaje się do aromatów i mieszanek drobiowych bądź jako zamiennik HVP alergennego w mieszankach mięsnych (dark).

.

HVP RZEPAKOWE (DARK & LIGHT)

Charakteryzuje się nutą pieczonej wołowiny (dark) bądź jako droższa odmiana – jej brakiem (light).

HVP SOJOWY (DARK & LIGHT)

To zhydrolizowane białko do postaci aminokwasów i zarazem najbardziej tradycyjny hydrolizat, który ze względu na swój pełny bulionowy smak został doceniony przez kreatorów aromatu. Ciemna jego odmiana charakteryzuje się nieznacznie zbliżoną do wołowej nutą pieczeniową, jasna natomiast może być stosowana w produktach mięsnych oraz drobiowych.

HVP PSZENNY

Posiada najbardziej bulionową nutę smakową i jest najdroższym spośród hydrolizatów ze względu na surowiec (gluten) używany do produkcji. Ma zastosowanie w produkcji bulionów, zup i fixów bez glutaminianu sodu. Hydrolizat pszenny jest produktem bezglutenowym zdatnym do produkcji środków spożywczych dla osób z celiakią.